Przejdź do treści

Klawisze Dostępności

  • Wersja kontrastowa: Alt  i  1
  • Przejdź do treści strony: Alt i 2
  • Mapa Witryny: Alt i 3
  • Wyszukiwarka: Alt i W

Zamiast klawisza Alt możesz użyć H

Twoja sugestia

Masz pomysł jak usprawnić naszą witrynę lub chcesz zgłosić problem? Skorzystaj z poniższego formularza!
Powiatowy Urząd Pracy w Tczewie

Powiatowy Urząd Pracy
w Tczewie

Powiatowy Urząd Pracy w Tczewie
83-110 Tczew, Aleja Solidarności 14A

tel. 58 531-32-13, fax. 58 531-79-97
e-mail:

zobacz dojazd
Staroswto Powiatowe w tczewie
wyszukiwanie ofert pracy

Kalendarium

przejdź do kolejnego miesiąca przejdź do kolejnego miesiąca
Pn Wt Śr Cz Pt Sb N
1 2 3 4
5 6
7
8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
29
30
Kalendarium

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać aktualne oferty pracy, dodaj swój adres e-mail
Formy archiwalne

6EbxpkmmLJR_-GThYer3CzlkomceyXNOl6EbAUZAmuv542sMfYZjRqjNaov5G_kzLGkqQHjWfXp04PR5r30PEQ

UxB95FeGD_VdqidHDwSxd7lHM6Zk9bI4gl0YQrFRYmL542sMfYZjRqjNaov5G_kzLGkqQHjWfXp04PR5r30PEQ

p53Wxqhf2RqfYqarMNWLYt0QWt-L_EwWNVpFlCGh_pv542sMfYZjRqjNaov5G_kzLGkqQHjWfXp04PR5r30PEQ

_gkjNvPKvVv_BY_Bt7jK9kc8NIRu6aM1o4S1A7fx3ab542sMfYZjRqjNaov5G_kzLGkqQHjWfXp04PR5r30PEQ

7k2RVg-stvCUCWBN7tri6-o-XU8VyBccDuGKBPNrIYf542sMfYZjRqjNaov5G_kzLGkqQHjWfXp04PR5r30PEQ

xlK1-O4pte-XPESbrIdCLNvnxbSaftT6nyEc06-694v542sMfYZjRqjNaov5G_kzLGkqQHjWfXp04PR5r30PEQ

iowt_dKqh9zdXqre3KrrkUXQP821Fs1TBlXEDQRHBFL542sMfYZjRqjNaov5G_kzLGkqQHjWfXp04PR5r30PEQ

csN8i6ktb7j9Q0onO1eIbS1ogmwdagqpzfJWHLKRXOv542sMfYZjRqjNaov5G_kzLGkqQHjWfXp04PR5r30PEQ

uqJE1w0ol1z0nmSxhuoASupRqC-rq5Y95c7UsLb6FnL542sMfYZjRqjNaov5G_kzLGkqQHjWfXp04PR5r30PEQ

Przyznanie statusu bezrobotnego

O status BEZROBOTNEGO może ubiegać się:

  • Obywatel polski poszukujący i podejmujący zatrudnienie lub inną pracę zarobkową na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz zatrudnienie lub inną pracę zarobkową za granicą u pracodawców zagranicznych.
  • Cudzoziemiec zamierzający wykonywać lub wykonujący pracę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, który:
    • jest obywatelem państw członkowskich Unii Europejskiej,
    • jest obywatelem państw Europejskiego Obszaru Gospodarczego nienależących do Unii Europejskiej,
    • jest obywatelem państw niebędących stronami umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, którzy mogą korzystać ze swobody przepływu osób na podstawie umów zawartych przez te państwa ze Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi,
    • posiada status uchodźcy nadany w Rzeczypospolitej Polskiej,
    • posiada zezwolenie na pobyt stały w Rzeczypospolitej Polskiej,
    • posiada zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej w Rzeczypospolitej Polskiej,
    • posiada zezwolenie na pobyt czasowy udzielone w związku z okolicznościami, o których mowa w art. 127, art. 151 ust. 1 lub 2 lub art. 186 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudoziemcach (Dz. U. poz. 1650) w Rzeczypospolitej Polskiej,
    • posiada zezwolenie na pobyt czasowy udzielone w związku z okolicznościami, o których mowa w art. 144, art. 159 ust. 1, art. 160, art. 161, art. 176, art. 186 ust. 1 pkt 1, 2, 4 i 5 lub art. 187 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach w Rzeczypospolitej Polskiej,
    • posiada zezwolenie na pobyt czasowy, o którym mowa w art. 114 ust. 1 albo w art. 126 ust. 1, albo wizę wydaną w celu wykonywania pracy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
    • posiada zgodę na pobyt ze względów humanitarnych lub zgodę na pobyt tolerowany w Rzeczypospolitej Polskiej,
    • korzysta z ochrony czasowej w Rzeczypospolitej Polskiej,
    • ubiega się w Rzeczypospolitej Polskiej o nadanie statusu uchodźcy i małżonków, w imieniu których występują z wnioskiem o nadanie statusu uchodźcy, którzy posiadają zaświadczenie wydane na podstawie art. 36 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o udzieleniu cudzoziemcom ochrony na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2012 r. poz. 680),
    • któremu udzielono ochrony uzupełniającej w Rzeczypospolitej Polskiej;
  • Cudzoziemiec, który jest członkiem rodziny obywatela państw członkowskich Unii Europejskiej, obywatela państw Europejskiego Obszaru Gospodarczego nienależących do Unii Europejskiej lub obywatela państw niebędących stronami umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, którzy mogą korzystać ze swobody przepływu osób na podstawie umów zawartych przez te państwa ze Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowkimi;
  • Cudzoziemiec, który jest członkiem rodziny i uzyskał zezwolenie na pobyt czasowy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej albo po złożeniu wniosku o udzielenie zezwolenia na pobyt czasowy, zezwolenia na pobyt stały lub zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie art. 108 ust. 1 pkt 2 lub art. 206 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach lub na podstawie umieszczonego w dokumencie podróży odcisku stempla, który potwierdza złożenie wniosku o udzielenie zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej, jeżeli bezpośrednio przed złożeniem wniosku o udzielenie zezwolenia na pobyt czasowy, zezwolenia na pobyt stały lub zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej posiadał zezwolenie na pobyt czasowy;
  • Cudzoziemiec, który zamierza wykonywać pracę lub wykonuje pracę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, niewymienionych powyżej;
  • O ile jest osobą niezatrudnioną i niewykonującą innej pracy zarobkowej, zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym w danym zawodzie lub służbie, albo innej pracy zarobkowej, bądź jest osobą niepełnosprawną, zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia co najmniej w połowie tego wymiaru czasu pracy, nieuczącą się w szkole, z wyjątkiem uczącej się w szkole dla dorosłych lub przystępującej do egzaminu eksternistycznego z zakresu programu nauczania tej szkoły lub w szkole wyższej, gdzie studiuje na studiach niestacjonarnych, zarejestrowaną we właściwym dla miejsca zameldowania stałego lub czasowego powiatowym urzędzie pracy oraz poszukującą zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, jeżeli:
    • ukończyła 18 lat,
    • nie osiągnęła wieku emerytalnego, o którym mowa w art. 24 ust. 1a i 1b oraz w art. 27 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2015 r., poz. 748 ze zm.),
    • nie nabyła prawa do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, renty szkoleniowej, renty socjalnej, renty rodzinnej w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę albo po ustaniu zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, zaprzestaniu prowadzenia pozarolniczej działalności, nie pobiera zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego, świadczenia rehabilitacyjnego, zasiłku chorobowego, zasiłku macierzyńskiego lub zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego,
    • nie nabyła prawa do emerytury albo renty z tytułu niezdolności do pracy, przyznanej przez zagraniczny organ emerytalny lub rentowy, w wysokości co najmniej najniższej emerytury albo renty z tytułu niezdolności do pracy, o których mowa w ustawie z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych,
    • nie jest właścicielem lub posiadaczem samoistnym lub zależnym nieruchomości rolnej, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. 2016 r., poz. 380 ze zm.) o powierzchni użytków rolnych przekraczających 2 ha przeliczeniowe lub nie podlega ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu stałej pracy jako współmałżonek lub domownik w gospodarstwie rolnym o powierzchni użytków rolnych przekraczających 2 ha przeliczeniowe,
    • nie uzyskuje przychodów podlegających opodatkowaniu podatkiem dochodowym z działów specjalnych produkcji rolnej, chyba że dochód z działów specjalnych produkcji rolnej, obliczony dla ustalenia podatku dochodowego od osób fizycznych, nie przekracza wysokości przeciętnego dochodu pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 2 ha przeliczeniowych ustalonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego na podstawie przepisów o podatku rolnym, lub nie podlega ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu stałej pracy jako współmałżonek lub domownik w takim gospodarstwie,
    • nie złożyła wniosku o wpis do ewidencji działalności gospodarczej albo po złożeniu wniosku o wpis: - zgłosiła do ewidencji działalności gospodarczej wniosek o zawieszenie wykonywania działalności gospodarczej i okres zawieszenia jeszcze nie upłynął, albo - nie upłynął jeszcze okres do, określonego we wniosku o wpis do ewidencji działalności gospodarczej, dnia podjęcia działalności gospodarczej,
    • nie jest osobą tymczasowo aresztowaną,
    • nie odbywa kary pozbawienia wolności, z wyjątkiem kary pozbawienia wolności odbywanej poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego,
    • nie uzyskuje miesięcznie przychodu w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę, z wyłączeniem przychodów uzyskanych z tytułu odsetek lub innych przychodów od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunkach bankowych,
    • nie pobiera na podstawie przepisów o pomocy społecznej zasiłku stałego,
    • nie pobiera, na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych, świadczenia pielęgnacyjnego lub dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania,
    • nie pobiera po ustaniu zatrudnienia świadczenia szkoleniowego, o którym mowa w art. 70 ust. 6 ustawy,
    • nie podlega, na podstawie odrębnych przepisów, obowiązkowi ubezpieczenia społecznego, z wyjątkiem ubezpieczenia społecznego rolników.


Rejestracja bezrobotnego w urzędzie pracy wyłącza możliwość rejestracji w tym samym urzędzie jako poszukującego pracy oraz posiadania takiego statusu przez okres posiadania statusu bezrobotnego.

Nie spełniasz tych warunków, możesz zostać poszukującym pracy!

 

Utworzono: 2012-08-03 10:33 | Redagował: Magdalena Sobierajska 2016-06-22 13:19
Drukuj Zapisz jako pdf Odwiedziny: 4328
  • ZvoNGFD48IphPtjNb3LeSphsSRNBllhO9P1exlExXusJWbC2ay3GP-5jx6MlAclpnSED9J6iL89U1jyTZo1Zcg

  • 7QZowouGVbmRSzRXNEQkJr9rtlILKVTgGiQkndTK4RAJWbC2ay3GP-5jx6MlAclpnSED9J6iL89U1jyTZo1Zcg

  • M3Yctl8jsd5u5FwVoZlw71YZ647AZaoMgBxHC9Ksw_QJWbC2ay3GP-5jx6MlAclpnSED9J6iL89U1jyTZo1Zcg

  • UGfXg2t-caUTshTLkeh5YPWUP4ehmc1VVNsgUOQbg1kJWbC2ay3GP-5jx6MlAclpnSED9J6iL89U1jyTZo1Zcg

  • -XhzN1mpDBcwht19H0NI2_TY8-PnNIwQFyG4uMsSBycJWbC2ay3GP-5jx6MlAclpnSED9J6iL89U1jyTZo1Zcg

  • TKJUqLgb9RaUSWoq6q6pRldpJc9yhIPSMlJLsboPPsMJWbC2ay3GP-5jx6MlAclpnSED9J6iL89U1jyTZo1Zcg

  • T5UTiuMSMAMzoHtWbg0tnN-iOUEEk87-62tNdEAxzDMJWbC2ay3GP-5jx6MlAclpnSED9J6iL89U1jyTZo1Zcg

  • lsef-HjN2kRqqtnU2840_858IbwJTSyfngI78aDlUDQJWbC2ay3GP-5jx6MlAclpnSED9J6iL89U1jyTZo1Zcg

  • Tkp1SjXZsmNDChGmQ5gynqulF7rmx3zz-PLuhpNgvtMJWbC2ay3GP-5jx6MlAclpnSED9J6iL89U1jyTZo1Zcg

  • LyhQ05juh_Gnq9Io77cLp0Vu19MYxPv_HF8qlAkPVzv542sMfYZjRqjNaov5G_kzLGkqQHjWfXp04PR5r30PEQ

  • IEI-tHaI8FbhgOqLA5yi9i-tBGzCIUzKILy68-eAx0D542sMfYZjRqjNaov5G_kzLGkqQHjWfXp04PR5r30PEQ

  • SXPKJXL0wCnWzBiKBL8I_28E4g7uNKE_k0dF7BiauZL542sMfYZjRqjNaov5G_kzLGkqQHjWfXp04PR5r30PEQ

  • LtLZrQhL1eevQZP9nD4KBs4w7o4vfuri9l9A0e0Csaj542sMfYZjRqjNaov5G_kzLGkqQHjWfXp04PR5r30PEQ

  • PDwp2u6_S5Sj1bWiE2X1fWf6Vpcl34tDqBavFgDKHgr542sMfYZjRqjNaov5G_kzLGkqQHjWfXp04PR5r30PEQ

  • g31OAGGr335OrKmSCNIVgNm0Gizjw_VPuKY1PAK8lxH542sMfYZjRqjNaov5G_kzLGkqQHjWfXp04PR5r30PEQ

  • 32V4yxipk4TVz3Dy4_pJ_EoZRA6WAcDT1j-GWna6lMb542sMfYZjRqjNaov5G_kzLGkqQHjWfXp04PR5r30PEQ

  • WQpcXC7Gl_zFuD6trJ0hnINgIZOZ2sgYEMJgxTtF8Af542sMfYZjRqjNaov5G_kzLGkqQHjWfXp04PR5r30PEQ

  • JfDSeOmLYARmipGIDWgm2d_MD6k2n-pzhRVs8GyqStf542sMfYZjRqjNaov5G_kzLGkqQHjWfXp04PR5r30PEQ

  • 3ANKFIrKtgj3QDYGgj53FxhMdRelRAGYzRir_goy3gP542sMfYZjRqjNaov5G_kzLGkqQHjWfXp04PR5r30PEQ

  • 8zWb6hFBFgHej3tK-tIfMxeHpIJwpT613r9MxM2SII3542sMfYZjRqjNaov5G_kzLGkqQHjWfXp04PR5r30PEQ

Projektowanie stron: IntraCOM.pl